Sollysets betydning

Mange mennesker spiser og sover lidt mere om vinteren og kan ikke lide de mørke morgener og korte dage. Dette kaldes ‘winter blues’. Andre har mere alvorlige symptomer, som f.eks. Søvnproblemer, tilbagetrækning, overspisning, depression, angst og sløvhed. Dette er et anerkendt problem, der kaldes Sæsonbetinget Affective Disorder (SAD).

SAD er forårsaget af manglen på stærkt lys om vinteren. Lys ind i vores øjne stimulerer vores hjerne til at styre vores daglige rytmer gennem hormonproduktionen.

https://www.rm.dk/om-os/aktuelt/nyt-din-guide-til-sundhed/vintertrathed-januar-20172/lysterapi-kan-bekampe-vinterens-morke/

 

Sollyset er vigtig for os og vores velbefindende.

Man ved at lyset øger energiniveauet og at lys mængden spiller ind på mængden af signalstoffet serotonin i hjernen. Lyset får en særlig type celler inde i øjet til at give besked til hjernen om at den skal producere mere serotonin. Af den grund har man mindre serotonin om vinteren. Serotonin er ansvarlig for vores lykke følelse, og for lidt serotonin kan dermed føre til depression.

samt fra net doktor:

https://netdoktor.dk/sygdomme/fakta/lysbehandling.htm